ArchiMate 3.0 již dostupný!

The Open Group vydalo revoluční verzi pro grafické modelování Enterprise Architektury. Klíčové novinky pro popis Enterprise Architektury zde!

ArchiMate 3.0 již dostupný!

Představujeme novou verzi grafického modelovacího jazyka pro popis Enterprise Architektury. Oficiální představení proběhlo 15. června v Londýně. Tato verze dává the TOGAF framework zcela novou dimenzi modelování Enterprise Architektury!

Na co vše se můžete v nové verzi těšit?

Novinkou jsou zejména praktické aplikace modelovacího jazyka. Stejně tak grafické modelování byznys i support procesů a transformace strategických cílů do konkrétní podoby.

ArchiMate® 3.0 je vyspělý modelovací jazyk. Pomůže vám srozumitelně analyzovat, popsat i vizualizovat strategické i podpůrné vztahy mezi podnikovou architekturou. Díky nové verzi 3.0 ohromíte jednoduše pochopitelnou vizuální prezentace.

Získáte dokonalý nástroj, bez kterého již nebudete chtít pracovat!

Jak jinak byste řešili společný jazyk pro popis Enterprise Architektury? Vše, co jste používali předtím rychle zapomenete. S pomocí ArchiMate 3.0 snadno popíšete, jak jsou jsou konstruovány různé části podniku a jak fungují, včetně obchodních procesů, organizačních struktury, informačních toků, informačních systémů a infrastruktury (technické i fyzické). 

ArchiMate jako pevný bod pro organizaci v turbulentní době

Zachovat si konkurenceschopnost dnes i zítra, znamená zvládnout realizaci změn s chirurgickou přesností. Flexibilní, ale zároveň velice stabilní platforma grafického modelování ArchiMate 3.0 je přesně to, co potřebuje každý podnik, který prochází rychlými změnami. 

Verze 3.0 je vizuálně nejvyspělejší jazyk pro modelování Enterprise Architektury všem zainteresovaným stranám od vrcholového vedení, až po jednotlivé procesy. Můžete tak snadno a rychle navrhovat, posuzovat, oznamovat a realizovat změny uvnitř podnikové architektury. Navíc budete schopni vizualizovat potenciální důsledky plánovaných změn tak, aby jejich dopady přesně plnili očekávání a organizační cíle.

Evoluce jménem ArchiMate

Nejnovější verze zlepšuje spolupráci napříč všemi pozicemi, nebo ještě lépe funkcemi. Mnohem lépe tak provážete funkce od strategie do byznysu, portfolia, programové i projektové kanceláře, IT a samozřejmě architektury (na všech pozicích: applications, technology a solutions). Jaké jsou největší změny a nové funkce?

  • Snažší použitelnost s the TOGAF framework
  • Vylepšená konzistence a struktura modelovacího jazyka
  • Modelovací jazyk nyní podporuje fyzické materiály a vybavení
  • Přináší nové prvky pro modelování podniku na strategické úrovni, včetně zdrpjů, výstupů a vlastností
  • Kompatibilní: na ArchiMate lze nyní snadno upgradovat i z ostatních standardů, jako např. BPMN, UML, BMM

Nová verze zahrnuje také řadu dalších vylepšení, 

  • Cross-Layer funkce pomohou optimalizovat vztahy mezi business, technologiemi atd..
  • Vylepšení stávajících a přidání nových modulů, které vám usnadní implementaci, nebo migraci
  • Snažší seskupování možností  “capabilities” umožuje vidět propojení rozdílných částí, včetně jejich vazeb
  • Nový mechanismus přizpůsobení modelovacího jazyka pro konkrétní účely a řešení reálných případových studií

ArchiMate 3.0 specifikace je také unikátní v tom, že umožňuje používat grafické modelování podnikové architektury v reálném čase, včetně strategie, transformace a migrace. 

Enterprise Architekti ocení nové manažerské možnosti pro prezentaci, motivaci a zdůvodnění změn v architektuře. Nový standard byl vyvýjen s ohledem na aktuální potřeby: být maximálně kompaktní, graficky přehledný, ale také použitelná pro jakýkoliv typ architektury. Pozadu nezůstalo ani ještě užší provázání s the TOGAF standard: v nové verzi výrazně prohlubuje vztahy mezi the ArchiMate framework a TOGAF ADM.

The Open Group prozatím nechává v platnosti stávající certifikační schema ArchiMate a během následujících měsíců zpřístupní veřejnosti také bridge pro ty, kteří se rozhodnou upgradovat ze stávající verze 2.x na 3.0

ArchiMate Intro™

Chcete získat dárek k narozeninám?