​GDPR Workshop: rizika zpracování dat v cloudu​

Při tomto workshopu budete v postavení střední společnosti na finančním trhu, která své image částečně založila na plně online procesech a využívání moderních technologií, jako je cloud. Kromě zájmu klientů tím přilákala i pozornost ÚOOÚ, který se přišel podívat, jak to v praxi funguje a zda nejsou osobní údaje klientů v ohrožení. 

Virtual Training nebo e-Learning?

Máme dostatečnou flexibilitu, takže vybírat můžete jak prezenční termíny, tak online kurzy.

Zkuste živý kurz virtuálně

Komu je určen

Řada služeb a produktů se přirozeně přesouvá do online prostředí, šíření COVID-19 tento proces jenom urychlilo. 

Online zprostředkování služeb či prodej zboží je rychlejší a efektivnější, přináší však i vyšší nároky týkající se aplikace GDPR a to včetně využívání služeb třetích stran, dodavatelů IT služeb, poskytovatelů cloudových řešení atd. Této skutečnosti si je vědom i ÚOOÚ, který opakovaně zařazuje online zpracování dat do svého ročního plánu kontrol. 

Komu je určen

Co vás kurz naučí

  • předávání dat třetím subjektům
  • specifika pro správce a zpracovatele u dat v cloudu
  • procesy, jako je výkon práv klientů, role pověřence GDPR
  • šetření ÚOOÚ, proti kterým kontrolním závěrům ÚOOÚ má smysl podávat námitky?

František Nonnemann

Tématice práva a praxe zpracování a ochrany osobních údajů věnuje již déle než deset let. Po vystudování Právnické fakulty Univerzity Karlovy v Praze působil řadu let ve vedoucích pozicích na Úřadu pro ochranu osobních údajů, mj. jako vedoucí právního oddělení. 

Podílel se rovněž na přípravě akreditovaného kurzu Pověřenec pro ochranu osobních údajů, je autorem Příručky pro pověřence, věnuje se i rozvoji dalších GDPR služebvzorových dokumentů, metodik, vytvořil online bezplatný nástroj pro GDPR Audit a nyní spolupracuje v pracovní skupině pro certifikaci v rámci GDPR Compliance.

Nelze opomenout ani aktivní činnosti v evropských pracovních skupinách pro ochranu osobních údajů i na mezinárodních kontrolních aktivitách. Je spoluautorem komentáře k zákonu č. 110/2019Sb., o ochraně osobních údajů, i komentáře k GDPR, stejně jako řady odborných článků.

  • 2016 - nyní | Auditor (TAYLLORCOX)
  • 2019 - nyní | Compliance & Operational Risk Manager (MALLPay)
  • 2016 - 2019 | GDPR Pověřenec (Moneta)
  • 2009 - 2016 | ÚOOÚ: právní odd.
  • 2006 - 2009 | ÚOOÚ: tajemník dozoru
  • 2000 - 2006 | Právnická fakulta UK v Praze

Vít Lidinský

Ing. Vít Lidinský, Ph.D. je vedoucí komise pro akreditaci GDPR v oblasti produktů, procesů, služeb a také personálních osvědčení Data Protection Officer

Aktivně působí jako Lead Auditor pro standardy ISO/IEC 27001 (Information Security Management System), BS 10012 (Personal Information System) GDPR a eIDAS. V neposlední řadě vykonává praxi soudního znalec v oboru.

  • Od roku 2012 vykonává praxi soudního znalce z oboru ekonomika, odvětví ceny a odhady, se zvláštní specializací na informační systémy a ochranu osobních údajů.
  • Více jak 5 let byl vedoucí odd. a vrchní ředitel na Ministerstvu Informatiky, Ministerstvu zahraničních věcí České republiky a Státní pokladně Centrum sdílených služeb (odbory ICT).
  • Vystudoval Provozně Ekonomickou fakultu, obor informační managemen - ČZU. Zde získal postupně magisterský (Ing.) a doktorský titul (Ph. D.)

Potřebujete rychlou odpověď na otázku? Neváhejte nám napsat a zeptat se. Umíme pomoci s řadou případných problémů. Praktické tipy a rady získáte přímo od našich Auditorů. Je to tak jednoduché. Stačí položit dotaz.

Harmonogram

9:00–10:30

Úvod

Rekapitulace GDPR pravidel

  • zákonnost zpracování
  • transparentnost zpracování
  • vedení záznamů o zpracování osobních údajů.

Odpovědnost / transparentnost

  • princip odpovědnosti (accountability) správce za soulad s GDPR
  • aktuální české a evropské kauzy týkající se transparentnosti zpracování

Práva ÚOOÚ

  • shrnutí kontrolních oprávnění ÚOOÚ

10:30 – 10:45

Coffee break

10:45–12:15

Scénář útoku

  • popis organizace
  • jejích procesů a IT prostředí
  • prováděného zpracování osobních údajů

Problém začíná

  • podněty klientů,
  • koordinované dotazy,
  • zaměstnanci v nesnázích

ÚOOÚ

  • kontrola
  • oznámení o zahájení kontroly,
  • jaké podklady připravit pro ÚOOÚ
  • první místní šetření porušení GDPR

12:15 – 13:15

Oběd / lunch menu

13:15 – 14:45

ÚOOÚ vyžaduje další podklady

  • jak reagovat?
  • druhé místní šetření ÚOOÚ
  • kontrolní závěry šetření ÚOOÚ
  • které kontrolní závěry rozporovat, proč a jak?

14:45 – 15:00

Coffee break

15:00 – 16:30

Závěr, shrnutí

  • shrnutí průběhu kontroly,
  • chyby před kontrolou a v jejím průběhu

Efektivní obrana - rekapitulace

  • jak postupovat po kontrole
  • jak předcházet neshodám s GDPR
  • diskuse / závěr

Systémová kontrola online zpracování osobních údajů a využívání cloudu v praktickém, interaktivním kurzu.

  • Délka bloku 90 minut
  • Vyučovacích hodin 8 hodin
  • Občerstvení Ano
  • Zkouška Ne
  • Předpoklady

    Nevyžaduje se.

GDPR aktuálně

Kritický update: GDPR v roce 2021+

Kritický update: GDPR v roce 2021+

28. ledna si již řadu let připomínáme Mezinárodní den ochrany osobních údajů. I letos to jistě je vhodná příležitost na chvíli se zastavit a s odstupem zhodnotit aktuální vývoj praxe i právního...

Zobrazit celý článek

TOP 6 GDPR pokut aktuálně: nedodržování může vyjít i na miliardu korun

TOP 6 GDPR pokut aktuálně: nedodržování může vyjít i na miliardu korun

Obecné nařízení o ochraně osobních údajů (General Dat Protection Regulation, GDPR) je účinné již dva a půl roku. Přijato bylo ještě o dva roky dříve, na jaře roku 2016, takže všechny organizace...

Zobrazit celý článek

GDPR certifikace, pečetě a známky pro doložení souladu s nařízením o ochraně osobních údajů

GDPR certifikace, pečetě a známky pro doložení souladu s nařízením o ochraně osobních údajů

Jednou ze změn, kterou obecné nařízení ochraně osobních údajů (GDPR) přineslo, je povinnost každé organizace dokládat soulad své činnosti s právními požadavky na řádné zpracování osobních...

Zobrazit celý článek

​ISO 27701. Nový standard pro systém ochrany osobních údajů a certifikaci GDPR

​ISO 27701. Nový standard pro systém ochrany osobních údajů a certifikaci GDPR

GDPR je s námi již více, než rok Obecné nařízení o ochraně osobních údajů, GDPR, je již plně účinné déle než rok. Od letošního dubna máme i nový zákon č. 110/2019 Sb., o zpracování osobních údajů,...

Zobrazit celý článek

Bezpečnostní hrozby a rizika kamerových systémů v době GDPR

Bezpečnostní hrozby a rizika kamerových systémů v době GDPR

Provozování kamerových systémů, jejichž účelem je identifikace konkrétních fyzických osob, je podle ustáleného výkladu Úřadu pro ochranu osobních údajů i soudů považováno za zpracování osobních údajů.

Zobrazit celý článek

Vyřešte navždy GDPR pro eshop, či webové stránky

Vyřešte navždy GDPR pro eshop, či webové stránky

GDPR poradna dlouholetého vedoucího pracovníka právního oddělení ÚOOÚ, tentokrát na téma internetových prezentací a elektronických obchodů.

Zobrazit celý článek

★ GDPR Dokumentace (šablony i vzory)

★ GDPR Dokumentace (šablony i vzory)

Věděli jste, že máte povinnost na vyžádání předložit GDPR Dokumentaci Úřadu pro ochranu osobních údajů, v rámci principu doložitelné odpovědnosti?

Zobrazit celý článek

GDPR DPO se zařadil do TOP 10 nejžhavějších pracovních nabídek

GDPR DPO se zařadil do TOP 10 nejžhavějších pracovních nabídek

Poptávka po odbornících v oblasti ochrany osobních údajů stále stoupá. V tomto roce jich bude chybět až 75tisíc.

Zobrazit celý článek

Metodika posouzení vlivu na ochranu osobních údajů (DPIA)

Metodika posouzení vlivu na ochranu osobních údajů (DPIA)

GDPR přináší řadu nových postupů pro zajištění souladu zpracování osobních údajů s právními požadavky. Například Posouzení vlivu na ochranu osobních údajů (Data Protection Impact Assesment, DPIA),...

Zobrazit celý článek

Víte, že... ISO 27001 výrazně usnadní implementaci GDPR?

Víte, že... ISO 27001 výrazně usnadní implementaci GDPR?

ISO 27001 má s GDPR mnoho společného. Určitě víc, než se vám na první pohled zdá. Jak může ISO 27001 pomoci se zajištěním shody EU Nařízením GDPR?

Zobrazit celý článek

GDPR Audit Tool

GDPR Audit Tool

Připravte se na nové nařízení o ochraně osobních údajů, které vstoupí v platnost 25. května 2018 s Auditním nástrojem, který vyvinul certifikační orgán TAYLLORCOX. Nástroj je zatím dostupný zdarma!

Zobrazit celý článek

Jakou kvalifikaci a jaký kurz potřebuje Pověřenec pro ochranu osobních údajů?

Jakou kvalifikaci a jaký kurz potřebuje Pověřenec pro ochranu osobních údajů?

Má to být právník, nebo je lepší agendu delegovat na IT? Jakou roli hraje HR, Marketing, Interní Audit? Kdo má nejlepší předpoklady stát se DPO?

Zobrazit celý článek

10 nejčastějších omylů o GDPR

10 nejčastějších omylů o GDPR

Úřad pro ochranu osobních údajů zpracoval desatero nejčastějších omylů či zavádějících tvrzení o obecném nařízení o ochraně osobních údajů (GDPR). 

Zobrazit celý článek

Obsah kurzu

Online zpracování

Jak jsou data zpracovávána online, kdo se na zpracování podílí a v jakém je postavení – správce nebo zpracovatel osobních údajů? 

Procesy

Jak je nastaven proces pro přijetí dostatečných záruk, pokud jsou osobní údaje předávány mimo Evropskou unii? Jak jsou o zpracovatelích a dalších příjemcích osobních údajů, včetně příjemců mimo EU, informováni klienti?

Smlouvy, kontroly

Kdo je odpovědný za obsah smlouvy se zpracovatelem osobních údajů a za její soulad s požadavky GDPR? Jak ověřujete spolehlivost zpracovatelů osobních údajů, jak je evidujete a kontrolujete?

Výkon práv klientů

Jak je nastavena proces pro výkon práv klientů, pokud jejich údaje zpracovává právě externí zpracovatel?

Role Pověřence

Jaká je role pověřence pro ochranu osobních údajů interně a při komunikaci s ÚOOÚ? Jaké podklady připravit pro místní šetření ÚOOÚ? 

Šětření ÚOOÚ a nej chyby

Jak postupovat, pokud jsou vyžádané podklady neúplné, zastaralé či je vůbec nemáte k dispozici? Proti kterým kontrolním závěrům ÚOOÚ má smysl podávat námitky?

Jak nás hodnotí

V čem jsou naše reference výjimečné? Nejsou to jednorázové akce. K nám se lidé vrací rádi a nezavírají před námi dveře.

Podívejte se na úplný seznam referenčních klientů, kteří na nás nedají dopustit.

Vaše hodnocení
*****

Nejste si jisti, zda je tento kurz pro vás?

Zavolejte nám a my vám poradíme.

Jsme vám k dispozici na telefonním čísle +420 222 553 101 vždy od pondělí do pátku: 9:00 - 17:00.

*položky označené hvězdičkou jsou povinné

Chcete získat dárek k narozeninám?