Proč absolventi preferují PRINCE2® Agile, před Scrum, Kanban, či SAFe

Stále je tu dost těch, kteří si myslí, že agile je pouze pro agilní vývoj IT projektů. Agilní přístup považují za něco, co jim umožní být “ jen rychlejší”.  Nebo, že agile = SCRUM a nic víc.

Také se setkáváme s tím, že celé týmy odmítají agile, protože by byly v rozporu s regulacemi, procedurami a dalšími postupy, které je svazují. Rozprášíme tyto mýty a ukážeme si, proč je PRINCE2® Agile Practitioner nejvyspělejší agilní přístup pro řízení projektů.

Proč upgradovat znalosti projektového řízení PRINCE2® na PRINCE2® Agile Practitioner? Jaké problémy lze čekat u agilní transformace a nastavení principů pro agilní řízení projektů? Největší problém stále je, že pojem “agilní” není správně pochopený, tj. ani není správně aplikovaný.

Agilní přístup

Ano, agilní projekty jsou často rychlejší v doručování. Ale agile je něco víc, jde o změnu způsobu myšlení (agilní transformace). To ve výsledku znamená, že váš projekt nebude / nemusí být doručen tak, jak jste si na iniciaci a zahájení projektu určili. 

Každý projekt má svůj harmonogram. Ať už jste projektový manažer, nebo agilní kouč, časové limity v harmonogramu jsou často noční můrou. Nemůžete tlačit, aby se vše doručilo. Protože výsledek často vede k tomu, že výstupy jsou hluboko pod požadovanou kvalitou a to nás může stát krk. Proto se musíte soustředit na skutečné priority.

Kanban

V agilním projektu raději nedodáte něco, co není řekněme “požadovaný standard”. Ale na druhou stranu se postaráte a dohlédnete na to, aby vše bylo dodáno tak, aby to plnilo účel a přínos pro klienta.

Agilní postupy k řízení projektů se stále častěji a nutno podotknout, že úspěšně používají i v projektech mimo IT. Nezřídka se stává, že si zafixujete některé měřitelné parametry projektu a ostatní necháte “odemčené”. Nejčastějším příkladem je, že zamknete harmonogram a zafixujete náklady. 

Organizace, které mají vyspělou metodiku PRINCE2® považují agilitu za užitečný nástroj. se s tímto přístupem stále více ztotožňují a přecházejí na PRINCE2® Agile např. i z tradičních agilních princip, jako je SCRUM, který naopak volnosti poskytuje někdy až příliš. 


4 důvody pro PRINCE2® Agile Practitioner

1. Jednotný přístup a terminologie
. Díky PRINCE2® jste nastavili klíčové principy a procesy řízení projektů. Máte tak ideální platformu pro rozšíření metodiky na agilní postupy, jejichž primárním cílem je přidaná hodnota. Ta je v agilním světě motorem všeho a pomáhá tak prioritizovat úkoly.

2. Flexibilní agilní metody řízení projektů. 
Existuje mnoho variací agile. Přestože je SCRUM asi nejznámější, není to jediný funkční agilní přístup. PRINCE2® metodika nikdy nepředepisovala striktní postupy pro dodávky projektů. U metodiky PRINCE2® Agile proto můžete pracovat s jedním, ale i více agilními přístupy, jako je SCRUM, Kanban, DevOps, SAFe.

3. Business perspektiva. 
PRINCE2® metodika má “executive” roli, která reprezentuje zájmy “byznysu”. Uplatněním tohoto přístupu v agilním prostředí si vytvoříte vítězný přístup, protože si stále udržujete i aktualizujete celkovou business perspektivu, tj. strategické a obchodní cíle. Nenecháte se tak strhnout uživateli a jejich požadavky, ale dodáte to, co odpovídá obchodním potřebám / požadavkům.

4. Agilometer
. Jde o PRINCE2® nástroj, který vyhodnocuje rizika a zároveň pomáhá posoudit míru agility daného projektu. I waterfall projekty mohou mít některé prvky agility. A právě AgiloMeter™ vám pomůže posoudit důsledky agilního přístupu. Mezi další skvělé funkce je i posouzení potenciálních problémů při zavádění agile přístupu.

Pokud chcete svému šéfovi obhájit přínosy, určitě pomůže i tato infografika: PRINCE2-Agile-Corporate-Guide-Infographic.pdf

Jaké výhody přináší PRINCE2® Agile oproti SCRUM, Kanban, SAFe, DevOps..

Požadavky na výstupy projektu i celkové očekávání v dnešním světě roste. Je zde neuvěřitelný tlak na update starých produktů, služeb. Nebo jejich výměnu.

Kombinací nejefektivnější projektové metodiky PRINCE2® s akcelerátorem agile získáte komplexní platformu pro řízení, zpětnou vazbu, kooperaci a iterativní doručování výstupů projektu. Sami si určíte, které principy a postupy z agilních přístupů, jako je SCRUM, Kanban, SAFe, DevOps v projektu využijte. 

Budete pracovat systematicky, efektivněji, rozšíří se oblasti pro automatizací postupů a celkově budete zvládat práci rychleji. Takže znovu otázka z úvodu: je PRINCE2® Agile silnější a efektivnější, než ostatní agilní přístupy?

Ano. Protože je postavena na kořenech léty prověřených 7 Principů, Procesů a kombinuje to nejlepší z přístupů jako je SCRUM, Kanban, SAFe, DevOps a dalších. Maximalizujte užitek v agilitě s PRINCE2® Agile!

Začít s PRINCE2® Agile >

Chcete získat dárek k narozeninám?