PeopleCert mění platnost GBP certifikací. Certifikáty je třeba každé 3 roky obnovovat.

PeopleCert mění platnost doživotních certifikací z portfolia Global Best Practice na 3 roky. To se týká i dříve vydaných certifikátů. Certifikaci je třeba obnovit.

Kterých certifikací se to týká?

Všech. Jak nově vydaných, tak starších certifikátů z portfolia Global Best Practice

  • Nové certifikáty vydané po 1.1.2023 je třeba každé 3 roky obnovovat.
  • Neobnovené certifikáty vydané před 30.6.2020 budou i nadále zahrnuty ve veřejně dostupném rejstříku úspěšných absolventů PeopleCert SCR (Successsful Candidate Register), s upozorněním, že takové certifikáty nejsou v souladu se současnými certifikačními standardy PeopleCert. Více informací naleznete na webových stránkách PeopleCert.

Jak zjistím platnost svého certifikátu, který nemá uveden datum expirace? Jak mohu prodloužit platnost svých certifikací? Znamená to, že za 3 roky musím absolvovat zkoušku? Tyto a další otázky zde postupně zodpovíme.

Co vše patří do Global Best Practice?

Jednoduše jde o všechny kurzy z portfolia Axelos (Global Best Practice) v úrovni Foundation. Tj jde o tyto konkrétní kurzy z oblasti řízení projektů, programů, portfolia, agile, service managementu a řízení rizik:

  • ITIL - IT Service
  • MoR - Risk management
  • MSP - Program management
  • MoP - Portfolio management
  • PRINCE2 - Project management
  • P3O - Project, Program, Portfolio Office
  • PRINCE2 Agile - Agile Project management
  • AgileSHIFT - Enterprise Agilite for a outside IT

Mám doživotní certifikát. Vyprší mu platnost?

Informace o platnosti certifikátu bude vyřazena z rejstříku úspěšných uchazečů (SCR). Změny ovlivní jak nové, tak již vydané certifikace. Zkrátka celé portfolio Global Best Practice má nyní platnost certifikátů na 3 roky. 

Končí tak jedna éra "doživotních" certifikací. Je zde uveden pouze datum vydání. Datum expirace buď chybí úplně, nebo je zde N/A (Non Applicable).

Jak si ověříte, kdy vám definitivně expiruje “doživotní” certifikát? 

Certifikáty vydané od 30.6.2020

Pokud je váš certifikát vydaný po 30. červnu 2020, máte možnost obnovit svou certifikaci do 3 let od původního data vystavení. 

Certifikáty vydané před 30.6.2020

Pokud je váš certifikát vydaný před 30. červnem 2020, máte možnost do 1. července 2023 obnovit svou certifikaci bez ohledu na původní platnost. 

Jak ověřit platnost certifikátu, který nemá datum expirace?

Datum vystavení naleznete na svém certifikátu, nebo profilu PeopleCert. Pokud do té doby nestihnete obnovit certifikát, budete vyřazeni z  oficiálního registru: Successful Candidates Register (SCR).

Jak prodloužit platnost certifikátu?

Třetí varianta je náš tip, jak získat certifikát (téměř) zdarma!

#1. Opakování zkoušky | Exam retake

Benefity: Znovu absolvujte příslušnou zkoušku. Od TAYLLORCOX jste získali komplexní materiály a 2 oficiální cvičné testy. Složit znovu zkoušku tak zvládnete hravě za pár hodin. 

Nevýhody: jasně, ne každému se chce skládat zkoušku. Někdo má z tohoto slova i kopřivku, tomu rozumíme :-)

#2. Absolvujte další zkoušku v oblasti stejné metodiky | Level up!

Pokud do 3 let od vystavení certifikátu absolvujete další zkoušku v rámci stejné metodiky, např. po úrovni PRINCE2 Foundation absolvujete  PRINCE2 Practitioner (nebo naopak), získáváte automaticky prodloužení všech certifikátů v oblasti metodiky PRINCE2.

Má to ještě jednu výhodu: Foundation úroveň je defacto jen potvrzení, že máte všeobecný pojem o metodice, principech a procesech. Nicméně až navazující Practitioner level je známkou toho, že zvládnete pracovat jako plnohodnotný člen, nebo i vedoucí projektového týmu.

#3. Sbírejte body | MyAxelos Membership

Atraktivní způsob, jak udržet platnou certifikaci, aniž byste museli utrácet peníze za zkoušky. 

Dejte o sobě vědět v profilu myAxelos. Zde je váš profesní profil, ve kterém získáváte body. Přitom stačí získat 20 CPD bodů do svého profilu. CPD je zkratkou „Continuous Professional Development“. Navíc se můžete odlišit digitálním odznakem (digital badge), který posílí profesionální image praktikujícího manažera.

Výhody myAxelos

Členství je nejefektivnější způsob, jak se vyhnout opakování zkoušky. Budete z jednoho místa spravovat své certifikace, aniž byste museli utrácet další peníze za opakované zkoušky. 

Průběžná aktualizace vašeho profilu je navíc to správné „live CV“. Navíc získáte přístup do exklusivního obsahu (šablony, nástroje a manuály pro správu projektů, programů, IT služeb a řízení rizik).

Peoplecert Continuous Professional Development (CPD) body pro profil myAxelos prodlužují platnost certifikace. Stačí přitom ročně získat jen 20 bodů po dobu 3 let. 

Ano, toto je cesta, jak prodloužit certifikát zdarma. Peoplecert Continuous Professional Development (CPD) a myAxelos jsou organizace, umožňují absolventům prodloužit platnost certifikací tím, že získají určitý počet bodů prostřednictvím dalších vzdělávacích aktivit.

Pro prodloužení platnosti certifikace je nutné získat alespoň 20 bodů za každý rok platnosti certifikace (celkem tedy 60 bodů za tříleté období platnosti certifikace). Bodování je založeno na různých vzdělávacích aktivitách, jako jsou kurzy, školení, konference, publikace a další aktivity, které mají souvislost s oblastí certifikace.

Body pro CPD se získají prostřednictvím různých akcí, například školení nebo návštěvou konferencí. Za každou účast získáte body. Také můžete získat body za účast na webinářích a kurzech online. Každý rok je třeba získat alespoň 20 bodů, abyste mohli získat CPD bod. Pokud získáte více než 20 bodů, získáte body navíc. 

Je důležité, aby si každý certifikovaný profesionál pravidelně sledoval stav svých bodů a zajišťoval si dostatečný počet bodů pro prodloužení platnosti své certifikace. Jakmile získáte požadovaný počet bodů CPD, bude vám certifikace automaticky prodloužena. 

Za jaké aktivity získáte (CPD) body?

Praxe a zase praxe (Professional Experience): dejte vědět, že jste aktivní! Pokud budete aplikovat metodiku v práci, nebo u klienta na projektu, zapiště to do portálu. Počítá se i koučing vašich kolegů, supervize na projektech atd.. 

Školení a další rozvoj (Training and Qualifications): máme v nabídce elearningové kurzy, nebo zkuste naše intro kurzy! Můžete se nejenom profesně rozvíjet, ale také získáte další CPD body do vašeho profilu. 

Aktivity v TAYLLORCOX komunitě (Community Participation): naši absolventi získávají body za účast na našich konferencích, seminářích. Nemáte čas někam chodit? Vypublikujeme váš blogový příspěvek, nebo pomůžeme s šablonami metodiky. Za to všechno získáte pro svého avatara další body.

Samostudium Self-study: to nejlepší pro samouky: Tohle je spíš pro samotáře, ale čím více podcastů, webinářů poslechnete (platí i pro knihy), tím více bodů získáte.


Má smysl platit certifikace Axelos / PeopleCert?

Dnes již nikdo nepochybuje o tom, že PRINCE2 a další Best Practice z portfolia Axelos / PeopleCert platí v organizacích za nejvyšší standardy. Ale zaměstnavatelé nehledají standardy.

To, co skutečně hledají jsou výjimeční kandidáti. Tím, jak ve všech odvětvích roste nárok na komplexní znalosti a dovednosti, stoupá preference kvality před kvantitou.

Proč je správné ukončit "doživotní" certifikace?

Díky updatům ztrácí pojem “doživotní” smysl

Certifikáty prakticky nikdy nebyly “doživotní”. PeopleCert, aktuální vlastník metodiky a předchozí  vlastník Axelos/APMG za posledních 15 let vyvinuli několik aktualizací a nových verzí. Staré verze certifikací tedy již nejsou aktuální.

  • Bude častější upgrade a periodický up to date
  • Pravidelná re-certifikace znamená vyšší licenční příjmy do pokladny Axelos / PeopleCert. Díky tomu bude možné investovat více prostředků do nákladného R&D (Research & Development) Best Practice.
  • A především zkrátit periodu vydávání nových verzí, nebo aktualizací. Svět se posledních 20 let dynamicky měni. Dnešní výzvy budou za pár let opět staré a neaktuální.
Tyto metodiky používají úspěšní manažeři a je nutné jim zajistit nejnovější Best Practices. Ignorovat aktualizace je, jako pracovat stále ve Windows XP jen proto, že to byla doživotní licence a ono to prostě nějak funguje.
Na trhu je obrovské množství nepraktikujících manažerů

Za prvé, je zde neskutečný počet držitelů neplatných ITIL v2, PRINCE2 ve verzi starší, než 5 edice apod. V lepším případě mají držitelé poslední platnou verzi metodiky, ale nemají praxi. Nejsou aktivní na projektech, neumí aplikovat metodiku.

Právě velké procento nepraktikujících manažerů, kteří se pyšní certifikací, ale již dávno nemají znalosti, ani nezískali praxi jsou hlavní problém, na který poukazují CEO, CIO, HR a další leadeři. Tito lidé zkrátka tvoří tzv. šedý trh projektových (programových, portfolio, it a risk management) manažerů. 

Jak tento problém řeší nutnost obnovit certifikaci?

Z průzkumu Axelos / PeopleCert mezi organizacemi se celkem 74% dotazujících vyslovilo pro jednoznačné odlišení nepraktikujících manažerů od těch zkušených, kteří jsou aktivní.

PeopleCert na tuto výzvu zareagoval a proto zavedl po vzoru jiných globálních certifikačních institucí (PMI, IPMA aj.) 3 letý cyklus. Díky tomu bude držení prestižní certifikace ještě více relevantní.

Pro ilustrační příklad zde je ukázka, jak se vyvíjeli jednotlivé edice metodiky PRINCE2®. V registru absolventů v úrovni Foundation je obrovské množství “doživotních” absolventů, kteří mají verzi starší, než 2009. Takže z profesního hlediska jde o irelevantní a zastaralou kvalifikaci.

Rok vydání

Verze PRINCE2

Edice PRINCE2

1975

PROMT

Beta I.

1989

PRINCE 

Základy metodiky

1996

PRINCE2

První oficiální verze

2009

PRINCE2 2009

PRINCE2 5th Edition

2017

PRINCE2 2017

PRINCE2 6th Edition




Proč PRINCE2 a další
Best Practice právě od TAYLLORCOX

Mateřské ATO (Accredited Training Organisation) společnosti TAYLLORCOX bylo založeno v roce 1994. Byli jsme ze 3 prvních školících společností, které byly akreditovány britskou vládou (Cabinet Office) k poskytování certifikačních kurzů PRINCE2®

Uspěšnost kandidátů u certifikace přes 98,9% nás dostala do TOP 10% nejkvalitnějších ATO. Jako jediná akreditovaná společnost v ČR a SK kromě výuky PRINCE2® také poskytujeme konzultace, audit a certifikaci projektové metodiky jak v oblasti embedingu“, tj.: vytvoření projektové metodiky PRINCE2 pro organizaci, tak v oblasti „tailoringu“, tj.: přizpůsobení PRINCE2 na míru projektu. Získali jsme nejvyšší kvalifikaci ACO (Accredited Consulting Organisation). Co učíme, to sami praktikujeme.


Pojem “doživotní” je zkrátka v dnešním dynamickém světě neudržitelný.

#TAYLLORCOX

Chcete získat dárek k narozeninám?